Könyvtár

Az iskolai könyvtár nyitvatartási ideje:

Hétfő: 3. óra – 7. óra

Kedd: 3. óra – 7. óra

Szerda: 3. óra – 7. óra

Csütörtök: 3. óra – 7. óra

Péntek: 1. óra – 4. óra

Iskolai könyvtárak világhónapja

Az iskolai könyvtárak világhónapja alkalmából idén is számos program volt a könyvtárban októberben. Bingó, activity, kviddics és a kiselejtezett könyvekből építettünk is a gyerekekkel. 

Harry Potter Klub (ebben a tanévben is)

2019. októberében került sor az idei első Harry Potter Klubra. A gyerekek varázsigéket kerestek a könyvtárban. A végén a varázsigéket párosítani kellett a jelentéssel. A klub végén kviddicsseprűt készítettünk a gyerekekkel sajtból, ropiből és snidlingből.


Harry Potter Klub

Januártól várom a Harry Potter Klubba a kicsiket és a nagyokat egyaránt havonta egy-egy alkalommal.

Az I. alkalommal kviddicseztünk a gyerekekkel. A győztes csapatot aranycikesszel jutalmaztam.

A következő hónapban főzetet készítettünk, amihez először meg kellett találni a könyvtárban eldugott receptet is. Irtó csúnya, pezsgő, habzó kotyvalékot sikerült készíteni a gyerekeknek.

„Advent a könyvtárban” vetélkedő

A karácsonyi időszak közeledtével egyéni versenyt hirdettem alsós gyerekeknek. A versenyre bárki jelentkezhetett, aki kellő elszántsággal és kreativitással állt hozzá a feladatokhoz. A kétfordulós játékban összesen 30 tanuló vett részt, aminek nagyon-nagyon örülök!

Az eredményhirdetésre december 18-án a 4. óra utáni szünetben került sor. A nagy lelkesedésre tekintettel külön díjaztam a 2. évfolyamosokat és a 3.-4. évfolyamosokat is.

Eredmények:

2. évfolyam

  1. helyezett: Sztrehovszky Panna 2/b
  2. helyezett Burkovics Blanka 2/b és Somfai Kamilla 2/a
  3. helyezett Sztruhár Szabolcs 2/b

3. és 4. évfolyam

  1. helyezett: Toponáry Sára 4/b és Böröczki Barnabás 4/b
  2. helyezett: Turóczi Csenge 4/b, Rajcsányi Annamária 4/b és Király Izabella 4/b
  3. helyezett: Szmodics Emese 4/b, Simon Tulipán 4/b és Csánk Panna 3/a

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Idén iskolánk is részt vett a nemzetközi könyvjelzőcsere-programban. Négy osztály készített könyvjelzőket: 2/a. 4/b. 6/a. 6/b. A jelentkezés októberben lezárult és a szervezők összesorsolták a partneriskolákat, az egyéni igényeket is figyelembe véve. A mi kérésünknek is eleget tettek, ugyanis a jelentkezéskor azt kértük, Európán kívüli iskolákkal szeretnénk könyvjelzőket cserélni.

Az alsós osztályok partneriskolája így egy kínai (Hong Kong) általános iskola lett. A felsős osztályok pedig egy ausztrál (Melbourne), egy malajziai és egy kazahsztáni iskolával csereberélnek.

Nagyszerű hír, hogy múlt héten megkaptuk a Kínából érkezett könyvjelzőket, amiket ki is osztottunk a gyerekeknek.  Színes, igazán egyedi gyerekrajzzal díszített könyvjelzőket kaptunk. A gyerekek üzeneteket is írtak rá angolul. (név, mit szeretnek olvasni…) Nagyon várjuk a többi könyvjelzőt is!

Szeretném bemutatni azokat a könyvjelzőket is, amiket a mi kis Móriczosaink készítettek.

A magyar nyelv napja

A magyar nyelv napja alkalmából 2018. november 13-án a könyvtárban is volt program. A gyerekek nyelvtani feladatokat oldhattak meg. Ha sikeresen teljesítettek, pecsétet kaptak, amit magyarórán válthattak be pluszra vagy kisötösre. Sokan éltek a lehetőséggel a felsősök és az alsósok közül is.

Ropi klub

2018. október végén megalakult a Ropi klub.  A klubhoz még bárki csatlakozhat, aki szereti Jeff Kinney könyvsorozatát. Hamarosan elkészül egy hatalmas plakát a gyerekek rajzaiból, amit természetesen itt is közzéteszek. Addig is teszek fel néhány képet a tagokról és a munkálatokról.

Az iskolai könyvtárak világhónapja (október) alkalmából érdekességekkel várok mindenkit a könyvtárba!

Lehet kölcsönözni zsákbamacska könyvet,

de rejtvényt is fejthetsz:

alsósoknak

felsősöknek

Jutalom természetesen jár, hogy mi, az titok!

A 2018/2019-es tanév könyvtári eseményei:

A Mátyás témahéten több programmal is készült a könyvtár. Az 5. évfolyamos gyerekeknek vetélkedőt szerveztünk Erzsi nénivel „A mi igazságos Mátyás királyunk” címmel. 4 csapat vett részt a versenyen. Az előzetes feladatokkal időben elkészültek a gyerekek. Egy plakátot kellett készíteni a vetélkedő címével kapcsolatban és egy a témához kötődő frappáns csapatnevet kellett kitalálni. Igazán jó nevek születtek: Mátyás fekete serege, Az igazságos négyes,  A fekete sereg, Az igazság ligája

A csapatok:

Az igazság ligája: Komáromi Sonja, Losonczi Petra, Kocsis Kiara, Berényi-Rimóczi Nóra

Mátyás király fekete serege: Árgyelán Bálint, Domboróczky Botond, Papp Eszter, Rapi Dóra

Az igazságos négyes: Sima-Kovács Napsugár, Deák Rebeka, Kéring Laura Kata

Mátyás serege: Cseri Brigitta, Cseri Barbara, Csák Laura, Hajdú Hugó

Íme a plakátok:

A vetélkedőn iniciálét is rajzoltak a gyerekek. Nagyon szép munkák születtek!

Sok-sok képet készítettünk a vetélkedőről, ahol reméljük mindenki olyan jól érezte magát, mint mi szervezők. (Erzsi néni, Ági néni)

Az előkészületek:

A magyar népmese napja alkalmából szeptember 28-án mesesarok várta a gyerekeket a könyvtárban az órák előtt és az óraközi szünetekben. Mesemondók: Erzsi néni, Jámbor Lili, Ági néni. A mesék mellett egy kis mesesüti és sok-sok plüssjáték várta a gyerekeket.