Külföldi kapcsolataink

Külföldi kapcsolataink

A Móricz Zsigmond Általános Iskola a több évtizedes hagyományokat ápolva mindig fontosnak tartotta, hogy a magyar kultúrát, a Dunaújvárosban működő magas színvonalú művészeti életet határainkon kívül is bemutassa, népszerűsítse, felhívja az Európai Unió polgárainak figyelmét Magyarország értékeire. Ezt a kultúrmissziót nagyon fontosnak tartjuk, ezért alakítottunk ki két külföldi iskolával is szoros – immár több éve folyamatosan élő – kapcsolatot. A németországi Reuchlin Gymnasium és az angliai Dixie Grammar School iskola diákjai rendszeresen látogatnak hozzánk, és évről évre a mi iskolánk is meghívást kap tőlük vendégszereplésre.

Külföldi útjaink során komoly, nagy közönséget vonzó koncerteket adunk az angliai és bajorországi vendéglátóinknak köszönhetően.

Ezeket a külföldi látogatásokat igen komoly felkészülési időszak előzi meg. Kórusaink, néptánccsoportjaink energiát és időt nem kímélve szeptembertől kezdve külön próbákon készülnek a fellépésekre. ​​ Előadásaink gerincét magyar szerzők kórusművei és a magyar népzenén alapuló néptáncos produkciók alkotják.​​ 

A látogatások idején a diákok a vendéglátó ország családjainál laknak, így egy teljes hetet tölthetnek idegen nyelvi környezetben, amely igen nagy motiváló erő az idegen nyelv tanulásában.​​ 

Közös kirándulásokon, idegen nyelvi esteken vesznek részt a tanulók, amelyek során szoros barátságok, kapcsolatok alakulnak ki.

 

www.reuchlin.ingolstadt.de​​ 

 

www.dixie.org.uk​​